Tre kocklag i kampen om att servera festmat på Sundsvalls 400-årsdag – så här gick det

En av kockarna förbereder en efterrätt

Nästa år ska elever på kommunens skolor och boende inom äldreomsorgen få äta en riktig festmåltid på Sundsvalls 400-årsdag. Tre lag, med kockar från kommunala kök i Sundsvalls kommun, har tävlat om att få servera just sin tolkning av jubileumsrätten. Det blev jämt, men vi har en vinnare.

Det är tyst och stilla på skolgården på Bergsåkers skola denna fredag förmiddag. Det är höstlov, men en bit in på skolområdet möts vi av en ljuv doft som skvallrar om att det är något på gång. På dörren in till hemkunskapssalen sitter en lapp; ”Tävling pågår”.

Inne i hemkunskapssalen är det full fart. Här lagas pannbiff med vegetarisk tvist, en variant på klassikern stekt strömming och en rätt som liknar tacos. Det är kockar från kommunens skol- och förskolekök som lagar maten. Rätterna är deras bidrag i tävlingen om vilken mat som ska serveras på kommunens skolor likväl som äldreboenden den 15 april nästa år. Dagen då Sundsvall fyller 400 år.

Två kockar stampar potatismos

Maria Sundberg, kock på Skönsmons skola, och Görel Eriksson, kock på Regnbågens förskola, stampar potatismos till sin rätt – en variant på stekt strömming. Foto: Emma Bergström

– Vi vill servera elever och boende en riktig festmåltid dagen till ära. Ett av kriterierna i tävlingen är just att maten ska kännas festlig. Maten ska också ha en koppling till Sundsvall och gå att laga i stora mängder, eftersom vi lagar mat till många, säger Sofia Karlsson Göransson, måltidsstrateg på Sundsvalls kommun.

En festmåltid i två olika tappningar

De som lagar mat här idag är tre lag, med kockar från fyra kommunala kök, som tagit sig vidare i tävlingen hela vägen till final. De tävlande kommer från Essviks skola, Vallens skola och Skönsmons skola som tävlar tillsammans med Regnbågens förskola.

Varje lag ska servera en festmåltid på två olika sätt. En variant som är anpassad till elever i skolan och en till boende inom äldreomsorgen. Dessutom ska de tävlande göra en efterrätt som ska serveras till boende inom äldreomsorgen.

Biffar som steks i en stekpanna

Det doftade ljuvligt när kockarna gjorde iordning sina tävlingsrätter. Foto: Emma Bergström

Stämningen är tillsynes lugn bland deltagarna fram tills Sofia ropar:

– Nu är det 30 minuter kvar till servering!

Stämningen blir skärpt och tävlingsnerverna mer påtagliga. Det vispas, rörs om i grytor och på ugnsplåtar. Maten smakas av, smakas av igen, och läggs upp på tallrikar pö om pö. De 30 minuterna går fort och vips så är det är dags för provsmakning.

”Den här är asgod!”

Alla kockar presenterar sina rätter och hur de tänkt kring matens koppling till Sundsvall och att den ska lagas som storkok. På plats för att bedöma maten är fritidselever, representanter från Sundsvalls mat och måltider – avdelningen som ansvarar för maten på kommunens förskolor, skolor och äldreboenden – samt projektgruppen för Sundsvalls 400-årsjubileum.

Ahmed Yahya berättar om sina rätter

Ahmed Yahya, kock på Essviks skola, presenterar sin pannbiff på två vis, en med kyckling och en vegetarisk variant gjort på potatis och bönor. Foto: Emma Bergström

– Den här är asgod! utbrister en av fritidseleverna när han smakar på en av efterrätterna.

– Det här tror jag är en rätt som skulle gå hem både bland unga och äldre, säger Caroline Durango, projektledare för Sundsvalls 400-årsjubileum, när hon smakar på en av huvudrätterna.

Fritidselever betygsätter en av efterrätterna i tävlingen

Fritids juryrepresentanter var imponerade av rätterna. Foto: Emma Bergström

Caroline Durango smakar på en av huvudrätterna

Caroline Durango, projektledare för Sundsvalls 400-årsjubileum, smakar på tolkningen av stekt strömming. Foto: Emma Bergström

Alla i juryn får bedöma samtliga rätter på en skala från ett till fem. Kategorier som ska bedömas är bland annat hur festlig rätten upplevs och hur bra konsistensen känns i munnen. När alla rätter smakats av och betygen lämnats in väntar vi alla med spänning.

Efter en stund kommer Eva Nordberg, avdelningschef på Sundsvalls mat och måltider, med ett resultat:

– Det var otroligt jämt, men vi har en vinnare. Och det är… Vallens skola!

Vinnaren mångfaldig vinnare av White guide junior: ”Det tände till i mig igen”

Applåderna ljuder mellan köksstationerna när Gunilla Morelius Vesterlund, kock på Vallens skola, går fram och tar emot diplom och blombukett.

Vinnaren av tävlingen går fram för att ta emot sitt pris

Gunilla sken upp när hon ropades ut som vinnare av tävlingen. Foto: Emma Bergström

– Tack! Det känns jättekul, säger Gunilla, som inte är obekant med att tävla i matlagning. Hon har tidigare varit med och vunnit mattävlingen White guide junior hela tre gånger.

– När jag såg att man kunde anmäla sig till den här tävlingen tände det till i mig igen. Så då anmälde jag mig. Det var hård konkurrens, men det gick hela vägen. Nu ska jag hem och fira! Kanske med ett glas bubbel, säger Gunilla.

Vinnaren av tävlingen visar upp sitt diplom och en blombukett

Eva Nordberg, avdelningschef på Sundsvalls mat och måltider, och vinnaren Gunilla Morelius Vesterlund, kock på Vallens skola. Foto: Emma Bergström

Det vinnande konceptet – tacos i norrländsk tappning

Älgfärs, nötfärs, mjukt tunnbröd och rostade rotsaker. Serveras med picklad morot, granskott och en kall sås med hjortron. En norrländsk variant av tacos. Det är festmåltiden elever inom kommunala skolan och boende inom äldreomsorgen kommer få avnjuta på Sundsvalls 400-årsdag, den 15 april 2024.

Tacos med rotfrukter

Gunillas tacos i norrländsk tappning. Foto: Emma Bergström

Inom äldreomsorgen serveras rätten med mandelpotatis istället för tunnbröd. Våra äldre kommer även få festa på Gunillas tolkning av kalvdans.

Tävlingen ett tillfälle att lyfta engagerade medarbetare och inspirera andra verksamheter

Eva Nordberg, avdelningschef på Sundsvalls mat och måltider, berättar att det här är avdelningens första matlagningstävling.

– Vi ville vara med och bidra till Sundsvalls 400-årsjubileum och tävlingen blev ett sätt att samtidigt lyfta våra engagerade medarbetare. Det finns en otrolig yrkesstolthet bland våra kockar och det här blev ett tillfälle för dem att spänna bågen, säger Eva.

– Förhoppningsvis kan vi inspirera andra kommunala verksamheter till att göra det där lilla extra under jubileumsåret 2024. Passa på att göra något kul tillsammans!