Nordiska kammarorkestern om konserten med Sanna Nielsen: ”Det här gör vi inte varje dag”

Två personer sitter på en trappa. De har instrument i knät.

Markus och Sanna spelar sen många år tillbaka i kammarorkestern på heltid. Under nationaldagsfirandet i Sundsvall ger orkestern en konsert med Sanna Nielsen på Stora torget: "En speciell upplevelse för dig som kommer".

Markus Källman och Sanna Salomaa ingår sedan många år tillbaka i Nordiska kammarorkesterns fasta ensemble och jobbar heltid med det. Markus musikresa började redan när han gick på Kulturskolan som liten. I tidiga tonåren fann Sanna musiken, även hon genom Kulturskolan.

– Jag sjöng i kyrkokör till en början. Körledaren, som också var mamma till min bästa kompis, tyckte att jag skulle börja spela oboe. Jag visste inte ens vad det var, men jag älskade musik och ville verkligen spela något instrument. Jag började på Kulturskolan och på den vägen är det, säger Sanna.

Många år i skolbänken, audition och tajming vägen in i orkestern

Vi träffar Markus och Sanna för att snacka om gratiskonserten Nordiska kammarorkestern ger tillsammans med Sanna Nielsen under årets nationaldagsfirande i Sundsvall. Men först måste vi passa på att fråga vad som krävs för att få vara med i kammarorkestern.

– Jag läste musik på gymnasiet följt av sex års plugg på musikhögskola. När man gjort det kan man provspela för orkestern. Det är stor konkurrens och kan vara sökande från hela världen. Kommer man vinnande ur det får man provår i orkestern, som en provanställning, innan man kan få en fast tjänst, berättar Sanna.

Instrument

Markus spelar Valthorn, till vänster i bilden. Ett brassinstrument som ofta spelar tillsammans med trumpeterna. Sanna spelar ett instrument som kallas oboe som tillsammans med flöjten ger en ljus klang till musiken. Bild: Emma Bergström

Det handlar också mycket om tajming menar Markus.

– I Nordiska kammarorkestern är det inte så stor ruljangs på jobb. För att du ska få ett jobb behöver någon annan byta jobb eller gå i pension. Annars är det frilansa som gäller, berättar han.

Nielsens låtar i fokus under nationaldagskonserten

Konserten med Sanna Nielsen och Nordiska kammarorkestern ges klockan 15.00 på Stora torget den 6 juni och är grädden på moset under årets nationaldagsfirande. En programpunkt som tillkommit tack vare att Sundsvall firar 400 år som stad 2024.

– Sannas låtar kommer stå i fokus och vi kommer bjuda på dem i Nordiska kammarorkesterns tappning. Vi kommer också spela en del av orkesterns standardrepertoar. Det blir något helt nytt, samtidigt som den som brukar lyssna på oss kommer känna igen sig, säger Markus.

En orkester

Varje månad håller kammarorkestern öppen repetition på Tonhallen. Då kan du komma dit och lyssna när de övar inför kommande konserter. De bjuder även på fika. Bild: Emma Bergström

Personer som spelar instrument.

Här övar orkestern inför cellokonserten Plattis som hölls tidigare i vår. Bild: Emma Bergström

Utmaningarna är flera när orkestern flyttar ut

Scenen på Tonhallen i Sundsvall är orkesterns hemmaplan. Där spelar de akustiskt och konsertlokalen skapar ljudbilden vi får ta del av. Att spela utomhus är en helt annan grej, menar Sanna Salomaa.

– När vi spelar ute behöver vi ha mikrofoner och högtalare, tekniken blir som en mellanhand i stället för att du hör ljudet direkt från instrumenten. Utomhus konkurrerar ju även musiken med andra ljud, som skrikande fiskmåsar. Det behöver vi inte tänka på i vanliga fall, säger Sanna och ler.

– Man skulle kunna säga att vi som spelar har mindre kontroll över ljudet när vi har mikrofoner. Men vi jobbar med proffsiga ljudtekniker, så det är inget vi oroar oss för, tillägger Markus.

De hoppas möta ny publik under firandet

Att möta en ny publik tycker Markus och Sanna är en av tjusningarna med att spela på allmän plats.

– Eftersom vi är på stan kommer det ju vara folk på plats, och som går förbi, som inte hört oss innan. Förhoppningsvis gillar de det dem hör och vill höra oss igen, säger Sanna.

Två personer som står bredvid varandra.

Både Markus och Sanna är rutinerade i kammarorkestern. Markus har 10-årsjubileum i år och Sanna har spelat i orkestern i inget mindre än 18 år. Bild: Emma Bergström

"En speciell upplevelse för alla som kommer"

En pampig konsert med mycket själ, och kanske till och med en och annan överraskning, väntar dig som kommer.

– Varje liveframträdande är unikt, det händer bara där och då. Det är inte varje dag vi spelar öppet så här, och dessutom med gästartist. Det blir en speciell upplevelse för dig som kommer, säger Sanna.

– Vi gör flera inslag som hyllningar till Sundsvall under årets 400-årsfirande, den här konserten skulle jag säga är den största. Just för att den är mitt på torget och en del av ett så stort firande som nationaldagen. Det kommer bli riktigt kul. Så kom och fira med oss! säger Markus.

Visste du att…

… Nordiska kammarorkestern har funnits sedan 1990.

… det är 35 personer i orkesterns fast ensemble som jobbar endera heltid eller 60 procent med att spela i orkestern.

… orkesterns hemmascen är på Tonhallen i Sundsvall, men de spelar i hela Västernorrland turnerar även på andra ställe både i Sverige och utomlands.