Efter sju år i Sverige kan Essraa äntligen följa sin dröm

Essraa ler.

Som 16-åring kom hon till Sverige. Med en tydlig dröm i sikte ger hon allt i skolan, men hennes väg kantas av hinder då hon är ny i landet. Förra året fick Essraa svenskt medborgarskap. Det förändrar allt för henne.

I september 2016 kliver Essraa Alwadi av ett plan i Göteborg med sin familj. Tillsammans har de flytt kriget i Syrien.

Första tiden i Sverige blir tuff då hennes föräldrar tvingas lämna landet efter bara några veckor. Kvar blir Essraa och hennes två småsystrar.

– ”Du måste vara stark Essraa. Vi kommer snart tillbaka, vi lovar.”, sa mina föräldrar. Det var jättetufft. Jag var 16 år och hade aldrig varit ifrån dem en längre tid, berättar Essraa.

Som äldst av tre systrar tog hon stort ansvar när föräldrarna var borta.

– Jag kände att jag behövde ta hand om mina småsystrar. Se till att de kom in i skolan, skötte sig och lärde sig språket, säger Essraa.

Drygt ett år senare är familjen återförenad i Sverige igen. Men resan mot ett tryggt och fritt liv har bara börjat.

Essraa ger allt i skolan men faller på målsnöret

Essraa har ett tydligt mål i sikte under gymnasietiden – komma in på läkarprogrammet. Hon ägnar all sin tid åt att plugga och går ut med skyhöga betyg. Tyvärr räcker det inte.

– Jag hade det kämpigt eftersom språket var nytt. Lärarna sa också att det var svårt att sätta högsta betyg på mig, då de inte visste hur jag presterat i skolan innan jag kom till Sverige, säger Essraa.

Men även om betygen hade räckt hade hon ändå inte kunnat följa sin dröm där och då. Det är nämligen fler saker som sätter käppar i hjulen.

Essraa går i en park.

När Essraa tagit studenten flyttar hon och hennes familj till Sundsvall: "Ingen av oss hade permanent uppehållstillstånd. Livet var begränsat och framtiden var oviss. Att hålla ihop kändes bäst för oss alla." Bild: Emma Bergström

”Vad ska ni till Norrland och göra?”

Essraa tar studenten och flyttlasset går till Sundsvall. Pappa Khaldoun har fått jobb på Sundsvalls sjukhus. Rötterna Essraa börjat gro i Göteborg rycks upp, och hon får börja om igen.

– Jag ville inte flytta, och inte till Norrland. Mina vänner frågade vad vi skulle dit och göra. Där är det är mörkt, kallt och deppigt, sa de, berättar hon.

Essraa är 19 år och skulle kunna stanna i Göteborg själv, men tanken på att splittra familjen gör alldeles för ont.

– Ingen av oss hade permanent uppehållstillstånd. Livet var begränsat och framtiden var oviss. Att hålla ihop kändes bäst för oss alla.

Nyckeln till frihet – en tillsvidaretjänst

Eftersom Essraa är myndig behöver hon försörja sig själv för att kunna ansöka om permanent uppehållstillstånd i Sverige. Hon behöver en tillsvidaretjänst.

– Jag sökte jobb i Sundsvall och fick ett på Synsam i stan, det förändrade allt för mig. Min chef trodde på mig och jag är henne evigt tacksam för det, säger Essraa med ögon som strålar av ödmjukhet.

Essraa ler.

Essraa drömmer om att bli läkare och att få träffa sin mormor en gång till. Drömmar som nu kan bli verklighet, tack vare att hon fått svenskt medborgarskap. Bild: Emma Bergström

”Nu är jag fri och kan följa mina drömmar”

Essraa får permanent uppehållstillstånd och ansöker om svenskt medborgarskap 2022. Den kommande tiden blir allt annat än lätt, men hon får till sist sitt svenska medborgarskap och hennes lättnad är obeskrivlig.

– Jag känner mig fri, det är det bästa sättet jag kan beskriva det på, säger Essraa.

Medborgarskapet har gjort det möjligt för henne att gå ner i tid på jobbet och fortsätta kämpa för att nå sin dröm.

– Just nu pluggar jag till tandläkare, men det känns fel. Jag vill bli läkare. Det är det jag drömt om sen jag var liten. Jag tänker inte ge upp. Kämparglöden har jag fått från mamma och pappa, säger hon och ler.

Att träffa sin mormor en gång till är en annan dröm Essraa har.

– Jag förlorade farmor och farfar i kriget, jag är livrädd att jag ska förlora mormor med. Hon är kvar i Syrien. Nu när vi alla kan resa planerar vi åka hela familjen för att träffa henne i ett land utanför Syrien. Jag hoppas verkligen vi får till det, säger Essraa och sväljer hårt för att hålla tillbaka tårarna.

Essraas medborgarskap firas under nationaldagen i Sundsvall

På nationaldagen firas Essraa, och cirka 250 andra Sundsvallsbor, som ny svensk medborgare under en ceremoni i Stadshuset. Ett återkommande inslag kommunen anordnar i samband med stadens nationaldagsfirande.

– Tänk att alla som kommer dit bär på sina egna berättelser, samtidigt som många av oss delar motgångar och ovissheten som kommer med att komma till ett helt nytt land. Jag ryser när jag tänker på det, säger Essraa och fortsätter:

– Jag uppskattar Sverige jättemycket, här har jag fått möjlighet att utvecklas och bli en starkare person. Och Sundsvall är inte alls som mina vänner sa. Somrarna är fantastiska och jag gillar att man spenderar mycket tid utomhus här. Visst, det är kallt på vintern, men det är det i Göteborg med, säger Essraa och ler.