Upplev Sundsvalls 400-åriga historia på Storgatan – unik tidslinje är Jubileumsveckans höjdpunkt

Caroline står i tält med motivet Sundsvall 40 år och håller i en blå jubileumsdrake.

Caroline Duragno, projektledare för Sundsvalls 400-årsjubileum, ser fram emot Jubileumsveckan. Bild: Anna Olofsson

Den som går Storgatan fram i början av september kastas 400 år tillbaka i tiden. Med miljöer, ljud, dofter och skådespeleri tas du med genom Sundsvalls 400-åriga historia.

– Vi tror att man blir en stoltare Sundsvallsbo av att ta del av det som varit och att det i sin tur ger större vilja och förståelse för att ta hand om och utveckla staden, säger Caroline Durango, projektledare för Sundsvalls 400-årsjubileum.

Firandet av Sundsvalls första 400 år har pågått hela året, men 2–7 september kulminerar det med en vecka fylld av aktiviteter i hela staden. Mittpunkten för Jubileumsveckan blir den tidslinje som Ann Jerbo och Janina Stoor von Wachenfeldt bygger upp på Storgatan. Med 25 olika miljöer, totalt 250 meter, som speglar olika händelser från 1600-talet till nutid, berättar de om stadens historia på ett unikt och innovativt sätt.

– Det är jätteroligt och jättehäftigt, säger Ann Jerbo. Gatan kommer att förvandlas, så jag tror att det kommer att bli en upplevelse för de som passerar den här affärsgatan som vanligtvis består av soffor, soptunnor och reklampelare.

Här kan du läsa mer om vad som händer under Jubileumsveckan.

Inför 400-årsjubileet har en specialutgåva av den klassiska minidraken tagits fram. Den finns i limiterad utgåva, 500 stycken totalt. Bild: Anna Olofsson

Inför 400-årsjubileet har en specialutgåva av den klassiska minidraken tagits fram. Den finns i limiterad utgåva, 500 stycken totalt. Bild: Anna Olofsson

Att på ett pedagogiskt och visuellt sätt berätta om stadens historia har inte varit helt enkelt. Men när Ann och Janina kom in i projektet föll allt på plats, menar Caroline Durango.

– Vi vet att man tar till sig kunskap på olika sätt. Staden har en 400-årig historia och det är inte lätt att välja vad man ska fokusera på, men när vi fick tag på Ann och Janina så kände jag att vi hamnade rätt. Man kommer kunna titta, lyssna och läsa sig till vad som hänt. Det blir många sinnen som får ta del av det här, berättar hon.

Ann Jerbo fyller i:

– Vi ska använda oss av ljud och dofter, men även få in människor som agerar i miljöerna. Vi kommer att bygga upp miljöer som vi befolkar med skådespelare som kan agera och vara i dem för att göra dem mer teatrala och händelserika. Man ska verkligen få en känsla för hur det var att vara hantverkare, repslagare eller kakelugnsmakare i Sundsvall förr i tiden.

– Det här är en väldigt bra grej att ge Sundsvallsborna. Att inte bara få läsa och lyssna, utan faktiskt få uppleva historien.

Vill du lära dig mer om Sundsvalls historia? Här kan du ta del av flera intressanta historiska tillbakablickar.

Ann sitter i en retro fåtölj med fötterna på en vintage möbel och ler stort inuti en öppen släpvagn

Ann Jerbo vet precis vilken tidsperiod av Sundsvalls historia som varit roligast att jobba med:– Scenografiskt är det helt klart 16- och 1700-talen. Det är roligt att jobba med det gamla. Och förståelsen för hur nära alla var maten, hantverket och så vidare. Bild: Anna Olofsson

Tidslinjen kommer att kunna upplevas både på egen hand och med hjälp av en guide. Staden kommer också bjuda in alla grundskoleelever, från förskoleklass till nionde klass, för att gå tidslinjen och lära sig om stadens historia på ett helt nytt sätt. 2 500 elever per dag kommer att röra sig längs med Storgatan.

Följ Sundsvall 400 år på Facebook. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

– Det känns fantastiskt men blir också en härlig logistikutmaning, konstaterar Caroline Durango och förklarar vikten av att låta just skolelever uppleva tidslinjen.

– Vi vet att de är vår framtid. Det är de som kommer vara kvar i stan, utveckla den och föra den vidare. Alla, oavsett bakgrund, ska få chansen att säga att de var med när Sundsvall firade 400 år.

– Förhoppningsvis kommer barnen komma ihåg i alla fall vissa delar också framåt i livet. Även för allmänheten är det bra att få en påminnelse om vad staden varit med om genom århundradena.

Ann Jerbo och Janina Stoor von Wachenfeldt kommer jobba hårt in i det sista för att få allt på plats till tidslinjen. Bild: Anna Olofsson

Ann Jerbo och Janina Stoor von Wachenfeldt kommer jobba hårt in i det sista för att få allt på plats till tidslinjen. Bild: Anna Olofsson

Planerar du att besöka Jubileumsveckan? Gå med i Facebook-eventet och berätta för andra att du tänker delta. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tidslinjen hade inte varit möjlig utan ett stort engagemang från Sundsvallsborna, som har skänkt mycket material som kommer ställas ut i de olika miljöerna.

– Det är inte bara för att vi behöver saker utan också för att man ska kunna känna att man varit med och bidragit. Det är hela stan som ska bidra till att det här firas, säger Ann Jerbo och får medhåll av Caroline Durango.

– Herregud vad folk har saker i ladugården som de vill skänka, det är kul!