15 april firar vi Sundsvalls 400-årsdag – men när grundades vår stad egentligen?

Svartvita bilder på Sundsvalls stad i mitten av 1900-talet.

Sundsvall år 1963. Bild: Norrlandsfoto/Tore Persson/Sundsvalls museum och Norrlandsfoto/Ragge Ellefsson/Sundsvalls museum.

Den 15 april firar vi Sundsvalls 400-årsdag med ett heldagsfirande på Kulturmagasinet. Inför det behöver vi dock snacka om elefanten i rummet, när grundades Sundsvall egentligen? Lokalhistorikern Bent Fridholm hjälper oss reda i frågan.

Under 2024 firar Sundsvall 400 år som stad. Om knappt en vecka, den 15 april, firar vi extra mycket. Då är det nämligen på dagen 400 år sedan vår stad grundades. Eller hur var det nu igen…?

– Sundsvall grundades på 1600-talet, en tid då landets kung bestämde vad som skulle vara en stad och inte. Det gjorde han genom att ge ett visst område rätt att bedriva verksamheter som drog in inkomster till kronan. Bland annat handel och fiske, säger Bent Fridholm, historiker i Sundsvall.

För att ett område skulle få de här förmånerna, och bli en egen stad, utfärdade kungen ett så kallat privilegiebrev.

– Sundsvalls privilegiebrev utfärdades år 1621, men då skulle vi väl ha firat 400 år 2021? Kanske du tänker. Det är här det blir lite klurigt för 1621 var nämligen Sveriges dåvarande kung, Gustav II Adolf, i väg och krigade. Det var först tre år senare, 1624, som han var tillbaka i Sverige. Och då skrev han ett nytt privilegiebrev som var ”sockrat” med fler förmåner. Bland annat fiskerätt, säger Bent.

Bild Fridholm ler.

Bent Fridholm är historiker från Sundsvall. Den 15 april finns han på plats på Kulturmagasinet för att inleda firandet av Sundsvalls 400-årsdag med en föreläsning om hur vår stad blev till. Bild: Göran Wallin

Jubileumsplanerna 2021 gick i stöpet

Faktum är att Sundsvalls 400-årsfirande var planerat att genomföras under 2021, men så hände det något som satte käppar i hjulet...

– Coronapandemin eskalerade och restriktionerna gjorde att det inte var möjligt att anordna större tillställningar. Ett 400-årsjubileum är man bara med om en gång i livet och vi ville ge Sundsvallsborna möjlighet att firas stort och tillsammans. Därför tog kommunen beslut om att skjuta på firandet till 2024 i stället. Och här är vi nu! Mitt uppe i ett historiskt firande som vi tycker känns helt rätt, säger Caroline Durango, projektledare för Sundsvalls 400-årsjubileum.

Så när grundades Sundsvall då?

Den stora frågan kvarstår, när blev Sundsvall en stad egentligen?

– Privilegiebrevet utfärdades 1621, men det var ingen som lyfte en spade innan kungen skrivit på brevet. Så i praktiken var det 1624 staden började formas, säger Bent.

Under firandet på Kulturmagasinet den 15 april kan du höra Bent berätta mer om hur Sundsvall stad blev till och varför.

Se hela programmet på Kulturmagasinet den 15 april

Läs mer om hur vi firar Sundsvalls 400-årsdag