från istid till framtid

HISTORISKA tillbaka­blickar


8000 f.Kr

Is

där allt började

Inlandsisen smälter

Länge ligger den här platsen vi nu kallar Sundsvall under vatten. Södra Berget sticker upp som en liten ö ovanför ytan. När landet sakta stiger, kommer de första människorna.

1000 f.Kr.

Träd och dimma

platsen tar form

blomstrande Bronsålder

Medelpad är en viktig knutpunkt i Norrland, rik på handel och kultur. Vårt landskapsträd, granen, breder ut sig från norr. Som ni vet får den en avgörande betydelse senare i historien.

500 e.Kr.

SvärdskaftFoto: Sundsvalls museum

sundsvall tar för sig

Folkvandringstid

I Selånger finns en mäktig hövding som styr Mittnorrland. Hövdingens grav i Högom innehåller några av de rikaste fynden i Europa, och fortfarande ligger en av gravkullarna i Granlo orörd.

Foto: Sundsvalls museum

1621

Staty av Gustaf den andre Adolf

Starten för allt

Staden grundas

Ingen vill egentligen ha en stad. Men kungen, Gustaf II Adolf, behöver pengar till krig. Kronan köper 3 byar, bland annat Sund. Och eftersom platsen är en betesvall, blir namnet Sundsvall. Den 15:e april 1624 blir privilegiebrevet undertecknat. Knappt 30 år senare (1648) flyttas staden närmare hamnen, till nuvarande Vängåvan.

1721

Gravsten

Första branden

Ryssen anfaller

Karl XII är död. Sverige och Ryssland har krigat i över 20 år. Den ryska flottan bränner städer efter kusten och närmar sig Sundsvall. 300 svenskar mot 7 000 ryssar. Kampen är modig men hopplös. Staden plundras och bränns till aska. Slaget vid Selånger blir Sveriges sista strid som stormakt. Men Sundsvall byggs upp igen.

1803

RuinerBildkälla: Sundsvalls museum

Andra branden

Inte nu igen...

På eftermiddagen den 7 september 1803 började det brinna hos urmakaren Erik Nordvall på Norrmalm. Det hade varit en långvarig torka och en kraftig nordvästlig vind gjorde att elden snabbt kunde sprida sig över staden. Efter fem timmar var 211 gårdar nedbrunna och mer än 900 sundsvallsbor var hemlösa (här bodde totalt 1008 personer). Allt var förlorat och tiden efter branden blev svår med både bostadsbrist och stor livsmedelsbrist. Men efter en tid kom hjälp från närliggande socknar och så småningom också från andra delar av Sverige och Finland. En ny stadsplan beslutades redan 1804 och återuppbyggandet av staden började.

Bildkälla: Sundsvalls museum

1846

Målning av herr BünsowBildkälla: Sundsvalls Museum

träpatronernas tid

Träden blev till guld

Från Tyskland kommer en ung man som vid sin död är en av landets rikaste. Fredrik Bünsow övertar en träfirma och grundar ett av Sveriges första sågverk – som drivs av ånga. Sågverken blir vår viktigaste exportnäring och snart är vi en av landets rikaste industristäder.

Bildkälla: Sundsvalls Museum

1879

Människor strejkarFoto: Gösta Nilsson | Sundsvalls Museum

nu får det vara nog!

Sundsvalls­strejken

Depressionen trycker ner priset på trä. Lönerna sänks och strejk bryter ut. De 5 000 arbetarna omringas av militär. Sveriges första strejk är över utan förhandlingar, och träpatronerna, de firar sin seger med en påkostad fest på restaurang Tivoli.

Foto: Gösta Nilsson | Sundsvalls Museum

1888

Hus brinnerMontage. © Sundsvalls museum. Foto: N. G. Nilsson.

tredje gången gillt

ut med trä - in med sten

Det har inte regnat på månader och en het sommardag händer det igen. På åtta timmar är 9 000 av stadens 11 000 invånare hemlösa. Det beslutas att bara stenhus får byggas i centrum. Den nya, storslagna, staden växer fram i rasande takt. En drake i mässing kröner tornet på Hirschska huset. Och än så länge har den skyddat vår vackra stenstad.

Montage. © Sundsvalls museum. Foto: N. G. Nilsson.

1891

Gammal bild på trappan inne på Knaust hotell i SundsvallFoto: Tore Persson/Norrlandsbild Källa: Sundsvalls museum

festliga lokaler och

stad i ljus

Det nya Stadshuset invigs och Sundsvalls får elektriskt ljus. Hotell Knaust tillhör de första som blir anslutna. Med sin marmortrappa blir Knaust sinnebilden för träpatronernas stad. De exklusiva salongerna besöks av kungligheter, dignitärer och industrimagnater.

Foto: Tore Persson/Norrlandsbild Källa: Sundsvalls museum

1897

Porträtt av Frida Steéenhoff

harold blir frida

kamp för kvinnan

Pjäsen Lejonets Unge har premiär. Dramat förespråkar preventivmedel och kärlek utan äktenskap. Författaren Harold Gote heter egentligen Frida Stéenhoff. Med radikala idéer tar Frida strid för kvinnlig rösträtt och inför begreppet feminism i Sverige.

1943

Sidsjö sjukhusBildkälla: Sundsvalls museum

sidsjöns mörka vatten

Ett ”humanitetens tempel” kallas Sidsjöns sjukhus när portarna slås upp. Området är en ”stad i staden” och patienterna behandlas med insulinkoma, elchocker och lobotomier. På specialen placeras de kriminella psykopaterna. Även om många blivit hjälpta genom åren, utgör epoken för andra, ett mörkt kapitel i Sundsvalls historia.

Bildkälla: Sundsvalls museum

1973

Person som spelar gitarrFoto: Bo Schilling | Källa: Sundsvalls museum

sundsvall bringar

ljuva toner

Sundsvalls Musikforum bildas. Punkvågen väller in och”Punksvall” placeras på kartan. 50-åringen Pipeline rockar vidare som Sveriges äldsta musikförening. Men Punksvall är också Sångsvall. I decennier var Kjell Lönnå tongivande med sina körer och TV-program.

Foto: Bo Schilling | Källa: Sundsvalls museum

1983

En båt, en bro och vattenFoto: Norrlandsbild | Källa: Sundsvalls museum

spännande spionjakt

u-båtar och sjunkbomber

Kalla kriget håller världen i ett järngrepp. I Alnösundet syns föremål som liknar periskop. Försvaret sätter in helikoptrar, sjunkbomber och minor. Händelsen blir en världsnyhet. Men några ubåtar hittas inte.

Foto: Norrlandsbild | Källa: Sundsvalls museum
Norrsken över SundsvallFoto: Anders Nilsson

skaru mä?

tillsammans mot framtiden

Vår stad förändras och växer. 10 000 människor passerar över Sundsvallsbron i världens längsta fackeltåg. Bron är början på en ny epok. Nya hamnkvarter. Selångersån har städats upp. Gamla E4:an har blivit en grön stadsgata. Vi har fått ett nytt resecentrum, och allt det här är bara början. Man kan säga mycket om oss Sundsvallsbor och vår stad – men en sak är säker – vi reser oss alltid. Vår gemensamma historia har format oss till de vi är, och nu är det upp till oss att tillsammans forma framtiden.

Foto: Anders Nilsson