Varlfri hero här: bild med inledande rubrik

Exklusiv jubileumsutgåva av minidraken släpps 15 april; ”Det är först till kvarn som gäller”

Tomas håller i jubileumsutgåvan av minidraken.

Tomas Rex är evenemangskoordinator för Sundsvalls 400-årsfirande. Här står han med jubileumsutgåvan av minidraken som släpps på Sundsvalls 400-årsdag, måndag 15 april. Bild: Katarina Lövgren

Snart kan du lägga vantarna på en minidrake i jubileumsskrud. Draken kommer säljas i begränsad upplaga och är en del av Sundsvalls jubileumskollektion. Kollektionen lanseras under firandet av vår stads 400-årsdag på Kulturmagasinet den 15 april.

På måndag klockan 13.30 lanseras Sundsvalls jubileumskollektion. I den hittar du en bred variation produkter av lokala kreatörer. Även Sundsvalls 400-årsjubileum har tagit fram ett antal produkter till kollektionen, däribland en specialutgåva av den klassiska minidraken.

– Minidraken är sedan länge ikonisk för Sundsvall, en omtyckt detalj i hemmet och ett samlarobjekt sedan över 20 år tillbaka i tiden. Självklart vill vi erbjuda Sundsvallsborna och besökare en drake som symboliserar det här speciella året, då vår stad fyller 400 år, säger Tomas Rex, evenemangskoordinator för Sundsvalls 400-årsfirande.

Drakarna är numrerade och finns i ett begränsat antal exemplar.

– Det finns 500 drakar, och vi kommer inte ta fram några fler. Det är bra att ha med sig om man vill lägga vantarna på en. Det är först till kvarn som gäller! säger Tomas.

Om De första minidrakarna togs fram i Sundsvall 2003. Den ursprungliga formgivaren av Sundsvallsdraken är Christian Beijer, lokal konstnär. En del minidrakar är målade på samma sätt som utvalda modeller av de stora drakarna som pryder Sundsvalls gator.

En blå och guldig prydnadsdrake.

Jubileumsutgåvan av minidraken går i de festliga färgerna guld och blått. Samma färger som Sundsvalls 400-årsfirande. Bild: Emma Bergström

Jubileumskollektionen lanseras 15 april

Minidrakarna och resten av jubileumskollektionen lanseras under firandet av Sundsvalls 400-årsdag på Kulturmagasinet, klockan 13.30 måndag den 15 april. Samtliga produkter i kollektionen kommer finnas till försäljning i butiken på Sundsvalls museum.

Ansiktet på en blå och guldig prydnadsdrake.

Bild: Emma Bergström

Draken en anrik symbol för Sundsvall

Redan 1888, efter att Sundsvalls stad brunnit ner en tredje gång, blev draken en symbol för platsen.

– När du kollar upp mot taket på Hirschska huset på Stora torget kan du se en drake som pryder taktornet. Den placerades ut efter branden, inte bara för att den är fina att titta på, utan för att skydda staden mot framtida bränder och andra katastrofer, säger Tina Johansson, intendent på Sundsvalls museum.

Sedan dess har draken haft en given plats i Sundsvallsbornas hjärtan och ger sig tillkänna i allt från företagsnamn och logotyper, till utomhuskonst och den årliga drakparaden i staden.

Ta reda på mer om Sundsvalls spännande historia: Historiska tillbakablickar

Få koll på Sundsvalls 400-årsfirande 2024: Om jubileumsfirandet