Stort intresse när Sundsvalls 400-årsjubileum lanserar kollektion med lokala kreatörer

Lång kö

Det var många som stod i kö för att köpa sig en produkt ur Sundsvalls jubileumskollektion under måndagens lansering. Bild: Emma Bergström

Det var lång kö när Sundsvalls jubileumskollektion lanserades under firandet av vår stads 400-årsdag på Kulturmagasinet. "Vi känner att vi fått till en bra blandning, en kollektion som representerar Sundsvall på många olika sätt.", säger Tomas Rex, evenemangskoordinator.

Osthyvlar av gamla skateboards, het sås med lingon, ljusstakar i lergods och Sågverkskaffe är några spännande produkter du hittar i Sundsvalls nysläppta jubileumskollektion. Kollektionen lanserades som en del av firandet av vår stads 400-årsdag på Kulturmagasinet måndagen 15 april.

De flesta produkter i kollektionen är framtagna av lokala kreatörer i Sundsvall.

– Varje produkt i jubileumskollektionen är en unik hyllning till vår stad, där varje kreatör har gjort sin tolkning av hur vi kan lyfta Sundsvall. Det känns fantastiskt kul att Sundsvallsborna äntligen ska få ta del av alla spännande produkter, säger Caroline Durango, projektledare för Sundsvalls 400-årsfirande.

Kommittén för Sundsvalls 400-årsjubileum har tagit fram ett antal produkter som utgör basutbudet i kollektionen.

T-shirt i jubileumskollektionen

En produkt i kollektionen är en t-shirt för barn med jubileets maskot Drako på. Bild: Emma Bergström

Personer som kollar på produkter i en hylla.

Bild: Emma Bergström

Vägen till lansering var inte spikrak

Arbetet med att ta fram kollektionen började hösten 2023. Tomas Rex, evenemangskoordinator för Sundsvalls 400-årsfirande, berättar om utmaningarna som dök upp längs med vägen.

– Tanken har alltid varit att få till en kollektion som har någonting för alla. Lättare sagt än gjort! Det finns så otrolig många produkter att välja mellan och vi har fått in många bra idéer. Sen dyker det alltid upp oväntade saker som gör att man behöver tänka om, feltryck och försenade leveranser till exempel, säger Tomas.

Nu står vi här ett halvår senare, i Sundsvalls museums butik i Kulturmagasinet, med en fullständig kollektion.

– Vi är jätteglada och stolta över alla de här produkterna. Vi känner att vi fått till en bra blandning, en kollektion som representerar Sundsvall på många olika sätt. Nu hoppas vi Sundsvallsborna kommer gilla den! säger Tomas.

En person som pratar på en scen.

Tomas Rex, evenemangskoordinator för Sundsvalls 400-årfirandet, var konferencier under firandet av Sundsvalls 400-årsdag på Kulturmagasinet 15 april. Bild: Emma Bergström

Du hittar kollektionen i Sundsvalls museums butik i Kulturmagasinet

Sundsvalls jubileumskollektion, som kollektionen heter, kommer säljas i Sundsvalls museums butik i Kulturmagasinet under hela jubileumsåret 2024.

På jubileets webb kan du se och läsa mer om alla produkter i kollektionen. Där framgår även vad alla produkter kostar och eventuellt fler försäljningsställen.