Gratiskonsert med Nordiska kammarorkestern och Sanna Nielsen under Nationaldagsfirandet i Sundsvall

Nordiska kammarorkestern och Sanna Nielsen

I år är nationaldagsfirandet en del av det pågående 400-årsfirandet av Sundsvalls stad. Ett program med guldkant väntar med gratiskonsert, utlottning av biljetter till Playa Festival och Gina Dirawi delar ut nytt stipendium.

Det blir ett nationaldagsfirande i Sundsvall i år igen, denna gång med extra guldkant. Det berättar firandets projektledare Peter Åström:

– Årets nationaldagsfirande är en del av Sundsvalls 400-årsjubileum. För att sätta extra guldkant på firandet, jubileumsåret till ära, erbjuder vi en unik gratiskonsert med Nordiska kammarorkestern, under ledning av Jonas Nydesjö, som kommer uppträda tillsammans med Sanna Nielsen, säger Peter.

– Nationaldagsfirandet är ett av Sundsvalls största evenemang, såklart vill vi ta tillfället i akt och göra någonting extra i år. Att få ihop en så här stor orkester på en utomhusscen och tillsammans med en gästartist kräver en del, inte minst sett till logistiken. Så det känns verkligen toppen att vi fått till det och kan erbjuda Sundsvallsborna den här konserten, det kommer bli speciellt, säger Caroline Durango, projektledare för Sundsvalls 400-årsfirande.

Smakprov av Playa Festival och dans och sång med Musse och Helium

Som vanligt kommer programmet innehålla en bredd av underhållning och aktiviteter.

– DJ:s från Playa Festival kommer finnas på plats för att ge ett smakprov av den kommande festivalen som hålls på Himlabadet i sommar. De kommer tävla ut ett antal biljetter på plats, vilket vi tror kommer vara en dragare för de yngre Sundsvallsborna, säger Peter Åström.

Läs mer om Playa Festival Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För barnfamiljerna finns två heta programpunkter.

– Syskonmössen Musse och Helium bjuder in oss till deras färgsprakande fantasivärld. En show med både humor och spänning. Sen kommer även Smultron & Sång uppträda, det brukar barnen tycka är en hit, säger Peter.

Gina Dirawi delar ut nytt stipendium och Årets Köng kröns

Sundsvallsprofilen Gina Dirawi deltar under nationaldagsfirandet för att dela ut ett första stipendium ur sin nystartade stiftelse Gina Dirawi Foundation. Stipendiet är på 10 000 kronor och kommer tilldelas en gymnasieelev i Sundsvall som utmärker sig genom sin kreativitet och sitt engagemang.

Läs mer om Gina Dirawi Foundation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nytt för i år är också att Årets Köng kommer krönas. I år firar utmärkelsen tio år, vilket innebär att det är den tionde köngen som kommer utses. Utmärkelsen har tidigare delats ut i samband med Sundsvall bjuder, nu är planen att kröningen ska bli en stående punkt under nationaldagsfirandet.

De traditionella inslagen i programmet är givna

– Firandet kommer såklart även innehålla inslag som flaggparad, framförande av svenska nationalsången, som Sanna Nilsen kommer stå för, och så välkomnar vi nya svenska medborgare i Stadshuset, säger Peter Åström.

Kolla in hela programmet på vår webb