Jubileumsveckan

Statyn av Gustav den andre Adolf på Stora torget. Han har gulglittrig fluga och en fjäder i hatten.

Kung Gustav II Adolf, Sundsvalls grundare, i feststämning. Bild: Emma Bergström

Första veckan i september firar vi Sundsvall en hel vecka i sträck! Vi förvandlar Storgatan till en tidslinje och firandet öppnas med en alldeles speciell föreställning på Stora torget. Nu söker vi dig som vill vara med och göra Jubileumsveckan oförglömlig för Sundsvallsborna.

Tänk dig att traska genom Sundsvall under olika sekel. Att få se hur det såg ut och känna på hur det var att leva här förr i tiden. Den upplevelsen, och mer därtill, vill vi ge dig. Första veckan i september, 31 augusti till 7 september, förvandlar vi därför Storgatan till en tidslinje över vår stad, som sträcker sig från 1600-talet och ända in i framtiden.

Under veckan kommer du kunna ta del av massor med aktiviteter runt om i stan. För grundskolorna i Sundsvall kommer det finnas bokningsbara aktiviteter under skoltid.

Veckan inleds med en hejdundrande föreställning

Lördag den 31 augusti öppnar vi firandet med en show på Stora torget. En show där du som besökare ser showen och samtidigt befinner dig mitt i den.

Mer information släpps eftersom.

Var med och gör Jubileumsveckan oförglömlig – så här kan du bidra

Jubileumsveckan är ett stort projekt med oändliga möjligheter för dig att vara med och bidra, både som privatperson och företagare. Det finns flera sätt du kan bidra på. Tillsammans får vi till ett firande som Sundsvallsborna kommer minnas med glädje och värme en lång tid framöver.

Läs mer om hur du kan bidra i flikarna nedan. Under fliken längs ner på sidan finns vanliga frågor och svar.

Under Jubileumsveckan vill vi att stan ska myllra av liv och rörelse. Därför samordnar vi massor med aktiviteter under veckan. Här får du veta mer om hur du kan bidra till Jubileumsveckan genom att anordna bokningsbara aktiviteter för skolelever. Hör av dig till oss senast fredag 21 juni om du vill anordna en bokningsbar aktivitet under Jubileumsveckan.

Den 2-6 september, måndag-fredag, kommer vi varje dag välkomna tusentals elever från grundskolor runt om i kommunen. Eleverna kommer gå tidslinjen längs Storgatan och ska även boka in sig på aktiviteter som vi kommer erbjuda i centrala Sundsvall. Här behöver vi din hjälp.

Genom att anordna en av dessa aktiviteter får du möjlighet att visa upp din verksamhet, det du brinner för och kanske till och med tycker är viktigt att nästa generation Sundsvallsbor får med sig. Samtidigt är du med och gör Jubileumsveckan till något eleverna kan se tillbaka på när de är stor, och känna att de var med när Sundsvall fyllde 400 år. Förhoppningsvis tycker de till och med att det är lite coolt!

Vad kan en aktivitet vara då? Kanske du undrar. Här kommer några påhittade exempel:

  • "Kom och designa framtidens förpackningar"
  • "Häng med in i teaterns kostymförråd"
  • "Prova att vara smed"
  • "Frågeslinga om Sundsvalls konstverk"
  • "Tillverka papper från grunden"
  • "Varför heter Sundsvalls gator som de gör? Guidad tur i de nya hamnkvarteren".

Utgå från dig själv och vad du kan erbjuda, och gör det!

Hör av dig till oss så snart du kan för att synka dag, tid och plats för din aktivitet. Vi kommer föra in alla aktiviteter i ett bokningssystem som lärarna kommer använda för att boka in sina klasser på aktiviteter. Du får mer information om detta när du kontaktar oss.

Kontakta oss

Har du funderingar? Kolla in fliken "Vanliga frågor och svar" längst ner på den här sidan.

Under Jubileumsveckan vill vi att stan ska myllra av liv och rörelse. Därför samordnar vi massor med aktiviteter under veckan. Här får du veta mer om hur du kan bidra till Jubileumsveckan genom aktiviteter för allmänheten. Hör av dig till oss senast onsdag 31 juli om du vill anordna en aktivitet för allmänheten under Jubileumsveckan.

Vi vill såklart att alla Sundsvallsbor, och besökare, ska få en fantastisk upplevelse under Jubileumsveckan. Därför kommer vi sammanställa ett program med aktiviteter som allmänheten kan ta del av under veckan.

Här vill vi uppmana dig som anordnar aktiviteter i centrala Sundsvall mellan 2-7 september att höra av dig till oss för att din aktivitet ska bli med i programmet. Självklart vill vi även komma i kontakt med dig som vill styra ihop en aktivitet enbart för Jubileumsveckan. Genom att anordna en aktivitet för allmänheten bidrar du till Jubileumsveckan genom att stärka utbudet, samtidigt som din aktivitet blir marknadsförd som en del av 400-årsjubileets största satsning.

Aktiviteterna för allmänheten kan vara drop-in eller bokningsbara och genomföras när som helst under dygnet. Aktiviteter under 2-6 september, måndag-fredag, hålls med fördel under lunch- eller kvällstid då det är populära besökstider för allmänheten. Lördag den 7 september är en heldag för allmänheten.

Exempel på aktiviteter för allmänheten är takvandringar, konserter, öppet hus för olika verksamheter och prova-på aktiviter. Se mer förslag under fliken "Paketera erbjudanden till kunder och besökare".

Passa på att vara med och anordna en aktivitet som du brinner för! Oavsett vad du vill hitta på för skoj så är det viktigt att du hör av dig till oss för att synka dag och plats, så vi kan ta med din aktivitet i programmet för Jubilumsveckan.

Kontakta oss

Har du funderingar? Kolla in fliken "Vanliga frågor och svar" längst ner på den här sidan.

För att bygga tidslinjen längs med Storgatan kommer det behövas många personer som hjälps åt. Gillar du att snickra och har timmar över i sommar? Kanske har du en traktor att bistå med under bygget av tidslinjen? Bakar du grymma bullar och vill bjussa arbetsteamet på fika under bygget? Eller kan du virka något spännande som kan vara med i tidslinjen?

Det finns massor med sätt som du kan bidra på. Hör av dig till oss så pratar vi ihop oss om hur vi kan samarbeta på bästa sätt. Tillsammans gör vi Jubileumsveckan till något Sundsvallsborna kommer minnas med glädje en lång tid framöver!

Hör av dig till oss så pratar vi ihop oss om hur vi kan samarbeta på bästa sätt.

Kontakta oss

Har du funderingar? Kolla in fliken "Vanliga frågor och svar" längst ner på den här sidan.

Har du gamla dörrar, virke, trädgårdsredskap, fiskenät eller kanske ett par 70-tals jeans liggandes hemma? Oavsett vad du har för grejer är det troligt att du har något som platsar i tidslinjen vi ska bygga längs med Storgatan, eftersom den sträcker sig från 1600-talet och ända in i framtiden.

Har du någon pryl som du tror skulle komma till användning i tidslinjen? Hör av dig till oss! I slutet av maj kommer vi att gå ut med en detaljerad lista på föremål som vi söker till tidslinjen.

Hör av dig till oss så pratar vi ihop oss om hur vi kan samarbeta på bästa sätt.

Kontakta oss

Driver du företag eller annan verksamhet i Sundsvalls centrum? Vi räknar med att Jubileumsveckan kommer dra massor med Sundsvallsbor och besökare till stan. Ta tillfället i akt att göra det där lilla extra för dina potentiella kunder eller besökare. Kanske gör du en tematiserad lunchmeny, har fina erbjudanden i din butik eller erbjuder ett fördelaktigt hotellpaket. Tillsammans skapar vi en minnesvärd helhetsupplevelse av Jubileumsveckan.

Kontakta oss för att synka dina erbjudanden eller andra initiativ med oss.

Kontakta oss

När under Jubileumsveckan kan jag anordna aktiviteter?
Du kan anordna aktiviteter mellan måndag 2 september och lördag 7 september. Måndag till fredag är stan full av skolungdomar, men beroende på målgrupp kan du såklart ha din aktivitet när som helst. Luncher och kvällar är populära tider för allmänheten under vardagarna. Lördag 7 september är enbart för allmänheten.

Var kan jag ha min aktivitet?
Om du anordnar en bokningsbar aktivitet för grundskoleelever behöver aktiviteten ligga inom gångavstånd från Stora torget. Kan du själv ordna med transport från Sundsvalls centrum så funkar det att du anordnar din aktivitet en bit ifrån centrum, så länge aktiviteten inklusive transport tar max 2 timmar.

Hur lång tid ska en aktivitet ta att genomföra?
En aktivitet som anordnas för skolelever ska ta sammalagt mellan 30 minuter och 2 timmar. Vi har inga tidsangivelser för hur lång en aktivitet för allmänheten bör vara.

Om jag vill anordna aktiviteter, måste jag göra det alla dagar under veckan?
Nej, det går bra att anordna aktiviteter enbart vissa dagar eller vissa tider under veckan.

Kan jag anordna samma aktivitet flera gånger per dag, eller flera dagar i rad?Ja, det går bra. När du anordnar bokningsbara aktiviteter för grundskoleelever kommer du ta emot olika klasser varje gång.

Behöver min aktivitet ha en historisk koppling?
Tidslinjen som kommer vara på Storgatan under Jubileumsveckan kommer sträcka sig från 1600-talet till nutid och ända in i framtiden. Det är bra om du tänker ut hur din aktivitet kopplar an till dåtid, nutid, eller framtid. Det innebär att din aktivitet kan ha en historisk koppling, men att den lika gärna kan ha en koppling till vår samtid eller framtid. Eller alla på en och samma gång.

Om jag anordnar en bokningsbar aktivitet för skolelever, behöver aktiviteten då vara riktad till alla åldrar i grundskolan?
Nej, det behöver den inte. I grundskolan finns elever mellan 7-16 år. Det går bra att anordna en aktivitet som exempelvis riktar sig till barn mellan 7-12 år, eller 13-16 år och så vidare. Så länge du håller dig inom åldersspannet 7-16 år.

Hur många elever är det i en klass?
Om du vill anordna en bokningsbar aktivitet för grundskoleelever behöver du kunna ta emot cirka 25 elever åt gången. Det går bra att dela klassen på hälften om du har möjlighet att erbjuda den andra halvan av klassen en annan aktivitet undertiden.

Får aktiviteten kosta pengar?
För de aktiviteter som anordnas för allmänheten går det bra med avgiftsbelagda- aktiviteter.

Får jag betalt för min insats?
Vi hoppas det finns Sundsvallsambassadörer som vill hjälpa till att göra Jubileumsveckan till det bästa. Firandet är något vi gör tillsammans och vårt samlade engagemang är helt avgörande för hur lyckat firandet blir. I vissa fall kommer det finnas möjlighet att få betalt för sin insats.