Jubileumsveckan

Statyn av Gustav den andre Adolf på Stora torget. Han har gulglittrig fluga och en fjäder i hatten.

Kung Gustav II Adolf, Sundsvalls grundare, i feststämning.

Första veckan i september firar vi Sundsvall en hel vecka i sträck! Vi förvandlar Storgatan till en tidslinje och samordnar massor med aktiviteter. Nu söker vi dig som vill vara med och göra Jubileumsveckan oförglömlig för Sundsvallsborna.

Tänk dig att traska genom Sundsvall under olika sekel. Att få se hur det såg ut och känna på hur det var att leva här förr i tiden. Den upplevelsen, och mer därtill, vill vi ge dig. Första veckan i september, 31 augusti till 7 september, förvandlar vi därför Storgatan till en tidslinje över vår stad, som sträcker sig från 1600-talet och ända in i framtiden.

Under veckan kommer du kunna ta del av massor med aktiviteter runt om i stan. För grundskolorna i Sundsvall kommer det finnas bokningsbara aktiviteter under skoltid.

Var med och gör Jubileumsveckan oförglömlig – så här kan du bidra

Jubileumsveckan är ett stort projekt med oändliga möjligheter för dig att vara med och bidra som privatperson, företag, förening eller annan organisation. Tillsammans får vi till ett firande som Sundsvallsborna kommer minnas med glädje en lång tid framöver.

Så här kan du bidra:

Veckan invigs med en unik show på Stora torget

Lördag den 31 augusti öppnar vi firandet med en show på Stora torget, där du som besökare befinner dig mitt i den. Mer information släpps eftersom.

När under Jubileumsveckan kan jag anordna aktiviteter?
Du kan anordna aktiviteter mellan måndag 2 september och lördag 7 september. Måndag till fredag är stan full av skolungdomar, men beroende på målgrupp kan du såklart ha din aktivitet när som helst. Luncher och kvällar är populära tider för allmänheten under vardagarna. Lördag 7 september är enbart för allmänheten.

Var kan jag ha min aktivitet?
Om du anordnar en bokningsbar aktivitet för grundskoleelever behöver aktiviteten ligga inom gångavstånd från Stora torget. Kan du själv ordna med transport från Sundsvalls centrum så funkar det att du anordnar din aktivitet en bit ifrån centrum, så länge aktiviteten inklusive transport tar max 2 timmar.

Hur lång tid ska en aktivitet ta att genomföra?
En aktivitet som anordnas för skolelever ska ta sammalagt mellan 30 minuter och 2 timmar. Vi har inga tidsangivelser för hur lång en aktivitet för allmänheten bör vara.

Om jag vill anordna aktiviteter, måste jag göra det alla dagar under veckan?
Nej, det går bra att anordna aktiviteter enbart vissa dagar eller vissa tider under veckan.

Kan jag anordna samma aktivitet flera gånger per dag, eller flera dagar i rad?Ja, det går bra. När du anordnar bokningsbara aktiviteter för grundskoleelever kommer du ta emot olika klasser varje gång.

Behöver min aktivitet ha en historisk koppling?
Tidslinjen som kommer vara på Storgatan under Jubileumsveckan kommer sträcka sig från 1600-talet till nutid och ända in i framtiden. Det är bra om du tänker ut hur din aktivitet kopplar an till dåtid, nutid, eller framtid. Det innebär att din aktivitet kan ha en historisk koppling, men att den lika gärna kan ha en koppling till vår samtid eller framtid. Eller alla på en och samma gång.

Om jag anordnar en bokningsbar aktivitet för skolelever, behöver aktiviteten då vara riktad till alla åldrar i grundskolan?
Nej, det behöver den inte. I grundskolan finns elever mellan 7-16 år. Det går bra att anordna en aktivitet som exempelvis riktar sig till barn mellan 7-12 år, eller 13-16 år och så vidare. Så länge du håller dig inom åldersspannet 7-16 år.

Hur många elever är det i en klass?
Om du vill anordna en bokningsbar aktivitet för grundskoleelever behöver du kunna ta emot cirka 25 elever åt gången. Det går bra att dela klassen på hälften om du har möjlighet att erbjuda den andra halvan av klassen en annan aktivitet undertiden.

Får aktiviteten kosta pengar?
För de aktiviteter som anordnas för allmänheten går det bra med avgiftsbelagda- aktiviteter.

Får jag betalt för min insats?
Vi hoppas det finns Sundsvallsambassadörer som vill hjälpa till att göra Jubileumsveckan till det bästa. Firandet är något vi gör tillsammans och vårt samlade engagemang är helt avgörande för hur lyckat firandet blir. I vissa fall kommer det finnas möjlighet att få betalt för sin insats.