Tusentals Sundsvallsbor firade in jubileumsåret på torget – se firandet här

Stadshuset ser ut att brinna.

Sundsvall brann ner hela tre gånger innan beslutet att bygga upp staden enbart i sten togs. Här illustreras stadsbränderna under projiceringen på nyårsfirandet.

På nyårsafton drog Sundsvalls 400-årsfirande i gång på Stora torget. Tusentals Sundsvallsbor var på plats och fick uppleva en tidsresa genom Sundsvalls historia på ett sätt som aldrig tidigare gjorts här. Nu kan du se firandet i efterhand.

På nyårsnatten strömmade tusentals Sundsvallsbor till Stora torget för att fira in det nya året. Och det var inte vilket nyårsfirande som helst, utan startskottet på Sundsvalls 400-årsjubileum. En visuell tidsresa genom vår stads historia hade tidigare utlovas dagen till ära, mer än så avslöjades inte i förväg.

Tidsresan visade sig vara en projicering som utspelade sig på stadshusets fasad. Under tolv minuter fick vi hänga med på bland annat rysshärjningar på 1700-talet, förödande stadsbränder, när Sundsvalls musikforum Pipeline bildades 1973 och ubåtsjakten i hamnen tio år senare. Allt till fängslande animeringar som fick leva ut på Stadshuset.

– Många kom, trots busvädret. Stämningen var nästintill magisk och vi upplever att kvällen var väldigt uppskattad. Jag vill rikta ett stort tack till alla som gjorde den här kvällen möjlig, säger Caroline Durango, projektledare för Sundsvalls 400-årsjubileum.

Ginas medskick till Sundsvallsborna: ”dröm stort och sikta högt”

Sundsvallsprofilen Gina Dirawi var på plats under nyårsfirandet. Hon delade med sig av några av sina starkaste minnen från när hon växte upp här och pratade om motgångar, hopp och att vi Sundsvallsbor alltid reser oss igen.

– Jag hoppas att alla här idag, speciellt ni unga, går in i det nya året med ett radikalt mod att drömma stort, sikta högt och gå efter allt det ni önskar. Sundsvall, Sverige, och världen, behöver det, sa Gina innan hon ropade ut gott nytt år och hipp, hipp, hurra från Stadshusets balkong.

Nu fortsätter firandet ett helt år framöver

Jubileumsfirandet har bara börjat. Under hela 2024 ska vi fira tillsammans med evenemang, aktiviteter och andra initiativ runt om i kommunen.

– 400-årsfirandet handlar inte bara om att fira Sundsvall som plats. Det är lika mycket ett firande av alla oss som valt att bosätta sig här. Alla Sundsvallsbor som varje dag gör Sundsvall till en bättre plats att leva på och som bryr sig om sina medmänniskor, säger Niklas Säwén, kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall.

Det är många människor framför stadshuset. På Stadshusets fasad står det "Gott nytt år 2024".

Vid tolvslaget avlöste "gott nytt år"-ropen varandra på torget.